Συμμετοχή του Προέδρου του ΤΠΘ στο Delphi Economic Forum 2019

delphi forum 2019

Ο Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Ευθυμιάδης συμμετείχε στο πάνελ των ομιλητών της ενότητας "Πώς συνδέονται τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα με την αγορά εργασίας: Γεφύρωση του χάσματος" που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum 2019.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο κ. Περικλής Μήτκας, Πρύτανης του ΑΠΘ, ο κ.  John Baras, Distinguished Uni. Professor  & Lockheed Martin Chair in Systems Engineering του Πανεπιστημίου Maryland, ο κ. Γιώργος Κατσανεβάκης, Πρόεδρος της ΑΝΕΚ Lines, ο κ. Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Αιμίλιος Χαλαμανδάρης CEO της Innoetics.

Ο κ. Ευθυμιάδης στην παρέμβασή του ανέφερε ότι, για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση θα πρέπει να αξιοποιήσει το πολύ σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό της που βρίσκεται στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματά της. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο που μπορούμε να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά και εδώ θα ζητήσω την συμμαχία των πανεπιστημίων για να ξεπεράσουμε το τελευταίο «οχυρό», τόνισε. Η κρίση δημιούργησε προβλήματα, αλλά και πολλές ευκαιρίες. Πάρα πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να γίνουν εξωστρεφείς, να επενδύουν στην έρευνα, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα ξεπέρασαν τα οποιαδήποτε προβλήματα είχαν με την επιχειρηματική κοινότητα, βλέπουμε πολλές start up & spin off εταιρίες να δημιουργούνται αλλά μένει να γίνει το τελευταίο βήμα.

Το τελευταίο «οχυρό» όπως ανέφερε, είναι η πολιτεία, η οποία πρέπει να κάνει ένα βήμα να ανεξαρτητοποιήσει τις δυνατότητες που έχουν οι επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια, να προβληθούν οι άριστοι και να υπάρξει ένα αξιοκρατικό σύστημα έτσι ώστε πραγματικά να γίνει η σύζευξη αυτή με τους καλύτερους όρους και χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις της πολιτείας. Θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο για τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα βασισμένο στην αριστεία και αξιοκρατία και να μετατραπεί από κρατική παρέμβαση σε μια κρατική υποστήριξη.

Ο κ. Ευθυμιάδης αναφέρθηκε στο μοντέλο του Ισραήλ όπου η κυβέρνηση δημιούργησε την πολύ πετυχημένη, δημόσια μεν αλλά ανεξάρτητη, Αρχή Καινοτομίας που απαρτίζεται από 9μελή διοίκηση,  στην οποία συμμετέχουν μέλη από την επιχειρηματική κοινότητα καθώς και δημόσιοι λειτουργοί. Σημαντικό όπως τόνισε είναι το γεγονός ότι τα 9 μέλη, δεν αντικαθίστανται  με κάθε  τυχόν αλλαγή των κυβερνήσεων και λειτουργεί πάντα κριτήρια αριστείας και αξιοκρατία.

Στο κλείσιμο της παρέμβασής του, ζήτησε από όλους να συμμαχήσουν ώστε να δημιουργηθεί μία Ελληνική Αρχή Καινοτομίας, η οποία θα βασιστεί στο μοντέλο του Ισραήλ και η σύνθεσή της δεν θα αλλάζει με τις αλλαγές των κυβερνήσεων ώστε να διαχειριστεί τα χρήματα του δημοσίου με αξιοκρατία και σύνεση.
 

Εταιρία Διαχείρισης & Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης ΑΕ

6ο χλμ. Χαριλάου - Θέρμης, ΤΘ 60328, 57001 Θέρμη Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 498200, Fax: 2310 498280,  Email: park[at]thestep.gr

ΑΡ. ΓΕΜΗ 578604000

 International Association of Science Parks and Areas of Innovation